Skip to content

Ομφαλικό Αίμα

Ομφαλικό Αίμα
Το ομφάλιο αίμα, που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως νοσοκομειακό απόβλητο, αποτελεί πλέον μια πολύτιμη πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόσχευμα για ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Η κλινική εμπειρία 25 χρόνων μεταμόσχευσης με ομφάλιο αίμα έχει δείξει ότι από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση των ασθενών είναι, η υψηλή δόση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ο καλύτερος συνδυασμός αντιγόνων ιστοσυμβατότητας. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες ομφαλίου αίματος για αλλογενή χρήση (δημόσιες), επιλέγουν να κρυοσυντηρήσουν μονάδες ομφαλίου αίματος μεγάλου όγκου καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων με αποτέλεσμα να απορρίπτονται περίπου τα τρία τέταρτα των μονάδων που δωρίζονται για αλλογενή χρήση γεγονός που ενδεχομένως αποθαρρύνει τις μητέρες να δωρίζουν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γέλης αιμοπεταλίων. ‘Αλλωστε με βάση τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε πρόσφατα δημοσιευμένες κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο σε παιδιά που πάσχουν από πομφολυγγώδη επιδερμόλυση, ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην Ιταλία χρησιμοποιώντας γέλη αιμοπεταλίων προερχόμενη από ομφαλοπλακουντιακό αίμα για τη θεραπεία του διαβητικού έλκους. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων και η γάγγραινα, που οφείλεται σε απόφραξη αγγείου η οποία οδηγεί, τελικά, το πόδι, ή ένα δάκτυλο, σε νέκρωση. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ στατιστικά 1.000.000 διαβητικοί σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι εξίσου απογοητευτικά καθώς υπολογίζεται ότι το 4 έως 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000- 40.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. (Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού ποδιού 2012). Σε αυτή την ομάδα ασθενών απευθύνεται η γέλη αιμοπεταλίων από ομφάλιο αίμα.