Skip to content
Β' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Β' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σήμερα η Μονάδα Έρευνας είναι σύγχρονη και εξοπλισμένη με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας και εξακολουθούν να λειτουργούν όλοι οι ερευνητικοί τομείς εκτός από την Κυτταρογενετική.Η Κλινική έχει αναγνωρισθεί από το διεθνές ίδρυμα των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων (ΜΔΣ) σαν διακεκριμένο κέντρο μελέτης και θεραπείας των ΜΔΣ (MDS center of excellence). Αποτέλεσμα της συνεχούς και συνεπούς ερευνητικής προσπάθειας των διαφόρων τομέων της Κλινικής αποτέλεσε ο ορισμός του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής ως Κέντρο αναφοράς από τον Π.Ο.Υ. για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, και ως Νοσηλευτικό Κέντρο Αριστείας, έχοντας για αυτό τον λόγο λάβει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολούθησης διαβητικών ασθενών (Diabetes Electronic Management System – DEMS) από τη Mayo Clinic, Rochester MN των ΗΠΑ.

Το Διαβητολογικό Κέντρο ανήκει στην Β’ΠΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στελεχώνεται από 6 ιατρούς παθολόγους εξειδικευμένους στον σακχαρώδη διαβήτη, 2 νοσηλεύτριες και 1 τεχνολόγο, ενώ παράλληλα όσον αφορά θέματα διατροφής υποστηρίζεται από το Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου. Οι ιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου καλύπτουν συμβουλευτικά όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου σε προβλήματα που αφορούν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Εξωτερικά ιατρεία πραγματοποιούνται καθημερινά (2-3 ανά ημέρα) και είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 15.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Στο εξωτερικό ιατρείο πραγματοποιείται εκπαίδευση στους διαβητικούς ασθενείς αναφορικά με την τεχνική λήψης της ενέσιμης αγωγής τους καθώς και την τεχνική χρήσης των συσκευών μέτρησης της γλυκόζης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο διαβητικού ποδιού 2 φορές την εβδομάδα. Το Διαβητολογικό Κέντρο της Β’ΠΠΚ έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο βασικής και κλινικής έρευνας με δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά υψηλού επιπέδου και ανακοινώσεις σε μεγάλα διεθνή συνέδρια. H B’ ΠΠΚ στις 17 Νοεμβρίου 2003, μετά από 34 χρόνια παρουσίας στον «Ευαγγελισμό», μεταστεγάσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και στο δυναμικό της προστέθηκαν η Νεφρολογική Μονάδα και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών κυττάρων.

Το προσωπικό της αποτελείται από πανεπιστημιακούς ιατρούς, μέλη Ε.Δ.Ι.Π., ιατρούς ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς, βιολόγους, τεχνολόγους και πανεπιστημιακούς υποτρόφους.