Skip to content

Μεθοδολογία Υλοποίησης του Έργου

Το ομφάλιο αίμα τα τελευταία 25 χρόνια αποτελεί μια πολύτιμη πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόσχευμα για ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Παράλληλα, τα επιπλέον συστατικά του θαμπορούσαν να διευκολύνουν την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών και την αξιολόγηση της θεραπευτικής τους αξίας. Για αυτό το λόγο, μονάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια για μεταμόσχευση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γέλης αιμοπεταλίων και εφαρμογής της σε διαβητικό έλκος.

Το έργο αποτελείται από 4 φάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία ενός προϊόντος ανθρώπινης προέλευσης το οποίο ενδεχομένως να αντικαταστήσει τη συμβατική θεραπεία.

Στο πλαίσιο της φάσης 1 θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας και μητέρες δότριες όπου θα τονιστεί η σημασία της δωρεάς του Οπ.Α. και οι εφαρμογές του. Μετά από εμπεριστατωμένη ενημέρωση την οποία θα αναλάβει ο φορέας ΙΒΕΤ, το Οπ.Α. θα συλλέγεται στο ΙΙΒΕΑΑ (φάση 2) όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία του και η απομόνωση των αιμοπεταλίων, και μετά από ενδελεχή έλεγχο ποιότητας του κάθε σκευάσματος θα δημιουργηθεί δεξαμενή σκευασμάτων πλάσματος, πλουσια σε αιμοπετάλια άμεσα διαθέσιμα προς χρήση. Ο φορέας της φάσης 2 θα αναπτύξει ειδικό λογισμικό ιχνηλασιμότητας και διαχείρισης παραγόμενων προϊόντων καθώς και ανάκλησης του τελικού προϊόντος. Τέλος, θα συλλέξει και θα καταγράψει όλα τα πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα που θα σχετίζονται με την εφαρμογή της γέλης. Παράλληλα, στη φάση 3 εξειδικευμένοι ιατροί στο διαβητικό πόδι θα ενημερώνουν για την ενδεχόμενη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της γέλης αιμοπεταλίων. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα επιλέξει συγκεκριμένος αριθμό ασθενών για την εφαρμογή του νέου προιόντος έχοντας εξετάσει το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, το ψυχολογικό προφίλ, και τις διαστάσεις του διαβητικού έλκους των ασθενών. Έχοντας εκτιμήσει και αξιολογήσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής της γέλης στο διαβητικό ποδί (φάση 3), καθώς και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις (φάση 3) όπως επίσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών (φάση 2) θα αναπτυχθεί δίκτυο (φάση 4) για τη διάθεση και διανομή του τελικού προϊόντος. Σκοπός της δράσης 4 είναι να δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο και να αποτυπωθεί η λειτουργικότητα του δικτύου μέσω στρατηγικής αναδιοργάνωσης του δικτύου και συνεχιζόμενης ενημέρωσης σε συνέδρια για την προώθηση αυτού.